1. Fenyves Idegenforgalmi és Turisztikai Centrum *** Baktalórántháza

2. Vásárosnaményban érdemes megtekintenünk a Beregi Múzeumot, melynek gyűjteménye bepillantást nyújt a beregi emberek életébe. Ha éppen a forró nyár közepén csöppentünk e különös világba, frissítsük fel magunkat a szőke Tisza vizében. Ha viszont hűvösebb az idő, egész éven át vár minket a Szilva Gyógyfürdő termálvize és élménymedencéi.

3. Vásárosnamény-Gergelyiugornyán áthaladva az ukrán határ irányába vezet utunk. Első állomásunk a Bereg szívében található Tákos, ahol megtekinthetjük a népi barokk stílusú, paticsfalú, zsindellyel fedett templomot és a beregi keresztszemes kézimunkákban gyönyörködhetünk. . Az út mentén láthatjuk a 2001-es árvíz újjáépített „nyomait”, a csodaszép beregi portákat.

4. A szomszéd falu Csaroda, amely a mosolygós szentjeiről és a tőzegmoha lápjáról híres. Ritka természeti értékeit tanösvényen nézheti meg a turista.

5. Következő állomásunk Tarpa Esze Tamás, a kuruc brigadéros faluja, amely ma is elsősorban a kuruc hagyományairól ismert. Református temploma késő gótikus stílusban épült. Különleges műemléke a szárazmalom, amit érdemes belülről is megnézni. A Tarpa Manufaktúra Kft. és a Tarpa Natura Kft. ajtaja mindig nyitva áll a vendégek számára, hogy a helyi készítésű szilvapálinkát és szilvalekvárt megkóstolhassák. Érdemes pár órát eltölteni a Huszti farmon is, ahol a szürke marha, a racka juh, a mangalica malac ősi tartási módszereit figyelheti meg a látogató.

6. Tivadar homokos tiszai strandjával a Bereg legszebb települései közé tartozik.

7. Utunkat ezután Fehérgyarmaton keresztül Penyige irányába folytatjuk. A településen ellátogatunk a Lekváriumba, az ország első szilvamúzeumába.

8. Továbbhaladva Túristvándi községbe érkezünk, ahol megcsodálhatjuk az ország egyetlen 3 lapátkerekes ma is működő vízimalmát. Festői környezetben a Túr partján pihenhetjük ki az út fáradalmait.

9. A pihenő után folytassuk utunkat Szatmárcsekére, ahol tiszteletünket tehetjük Kölcsey Ferenc a Himnusz költőjének síremléke előtt, a védett „csónakos” fejfás temetőben.

10. Majd visszaérkezés a szállásra a Fenyves Idegenforgalmi és Turisztikai Centrumba *** Baktalórántházára.

1. Fenyves Idegenforgalmi és Turisztikai Centrum *** Baktalórántháza

2. 27 kilométer autózás után elérjük Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye legnagyobb városát, Nyíregyházát. A város a megye kulturális életének központja, de mint turisztikai célpont is fontos az idelátogató számára. Látnivalói sokszínűek. Érdemes megtekinteni a Jósa András Múzeum állandó kiállítását vagy a Kállai gyűjteményt.

3. A város főterén a sétálóutca kellemes kikapcsolódást ígér az idelátogatónak.

4. A belvárosi séta után érdemes Sóstó felé venni az irányt, ahol meglátogathatjuk hazánk egyik legnagyobb és legszebb állatparkját, amely 34 hektáron a sóstói erdő ölelésében várja az érdeklődőket. 350 faj 3500 egyed várja a látogatókat az év minden napján.

5. Az állatpark ez év áprilisától látogatható új attrakciói a Zöld piramis, az Ócenárium, és az Afrika ház.

6. Továbbsétálva az állatparkkal majdnem szemben találjuk a Múzeumfalut ahol Szabolcs – Szatmár – Bereg Megye népi építészetének legszebb épületeit tekinthetjük meg.

7. A múzeumfalu megtekintése után sétát tehetünk a sóstói tó környékén vagy kikapcsolódhatunk a 2005-ben átadott élményfürdőben, amely egyébként egy teljes napos kirándulásunk célja is lehet.

8. Kellemes kirándulásunk után visszaérkezés szállásunkra a Fenyves Idegenforgalmi és Turisztikai Centrumba *** Baktalórántházára.

1. Fenyves Idegenforgalmi és Turisztikai Centrum *** Baktalórántháza

2. Ófehértón keresztül jutunk el a 13.sz végén már említett városba a görög katolikusok valamint a turisták által gyakran látogatott búcsújáró helyre Máriapócsra. A bazilikában látható a „csodatevő könnyező Mária-kép". Márciustól-novemberig ismétlődő búcsúkat 500-600 ezer bel- és külföldi zarándok, érdeklődő, turista keresi fel.

3. Kirándulásunk következő állomása Nyírbátor. Érdemes megtekinteni a gótikus stílusban épült Református templomot , majd az egykori minorita kolostort, amely ma múzeumként működik. A múzeum mellett, a római katolikus templomban található a híres „Krucsay Oltár” amely a felvidéki mesterek remekműve.

4. Utunkat Mátészalka irányába folytatjuk. 25 kilométernyi autózás után megérkezünk a megye második legnagyobb városába Mátészalkára. Műemlékekben, látnivalókban a város nem bővelkedik, de múzeuma egyedülálló kincseket rejt. Az úgynevezett „Péchy-palotában 1976- ban nyílt meg a táj helytörténeti és néprajzi múzeuma a Szatmár – Múzeum, amely az ország egyedülálló szekérgyűjteményével várja a látogatót.

5. Kirándulásunk utolsó megállóhelye a szállástól alig 6 kilométerre Vaja városában található. A Vay Kastélyban folytatott tárgyalásokat a magyar történelem egykori legnagyobb vezéregyénisége II. Rákóczi Ferenc a szabadságharc idején 1703-ban és 1711-ben.

6. Visszautazás a szállásra a Fenyves Idegenforgalmi és Turisztikai Centrumba *** Baktalórántházára

1. Az ide látogató vendég ha a 41-es úton Nyíregyháza felől érkezik úgy érezheti magát mintha egy kertben autózna végig. Sokak szerint a 41-es út Magyarország egyik legszebb útja. A 27-es km kőnél találhatjuk szállásunkat a Fenyves Idegenforgalmi és Turisztikai Centrumot ***, amely 1963 óta várja a betérő vendégeket.

2. Baktalórántháza turisztikai látnivalóit akár gyalogosan is megismerhetjük: A város legértékesebb műemléke a 13. században épült majd gótikus stílusban átépített Római Katolikus Templom. A toronyban egy országosan is egyedülálló 1595-ben készült harang található. Értékesek még a 18. századból származó miseruhák s a régi barokk oltárképek, amelyeket a turisták kérésre szívesen megmutatnak.

3. Baktalórántházát a baktai erdő öleli körül, amely országos jelentőségű természetvédelmi terület, génbank. Található itt gyöngyvirágos és gyertyános tölgyes, Erdőtársulásaira jellemző még az akác, gyertyán és nemes nyár valamint a különböző fenyők. Előfordulnak cser, kőris, szil és juharfák is. Az erdő növény és állatvilágában is nagyon gazdag. Kis és nagyvadak egyaránt megtalálhatóak. Vadászati lehetőség a baktalórántházi Vadásztársaságnál szervezett keretek között lehetséges, de az erdő kiváló lehetőséget biztosít a sétálni, kikapcsolódni vágyók részére is. Igény szerint megszervezhető a lovas kocsival történő bejárás is.

4. A kisváros másik műemlék épülete a fallal övezett parkban, szabadon álló, egy emeletes, klasszicista stílusú volt Dégenfeld-kastély. 1615 és 1638 között először a Barkóczy család építtetett itt egy földszintes vadász kúriát, amelyet 1840-50 között gr. Dégenfeld Imre bővített tovább. A kastélypark nagyobbítási munkálatait és a kis csónakázó tó kialakítását még Beck Pál (Dégenfeld apósa) kezdte el az 1820-as években. A kastélyt 1945-ben államosították, 1995-ig tüdőszanatóriumként működött. Az épület állapotában bekövetkezett folyamatos romlás miatt azonban a kórházat másik helyszínre kellett költöztetni. A kastély pillanatnyilag üresen áll.

5. A következő állomás a leveleki tó és szabadidőcentrum, amely a nyugat európai viziparadicsomok mintájára készült vizisípályával, strandjával várja a nyüzsögni, pancsolni, napozni, szórakozni vágyókat. (A szállástól 7 km-re csak a nyári szezonban)

6. Vissza a szállásra.

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
HOGY ELSŐ KÉZBŐL ÉRTESÜLJÖN AJÁNLATAINKRÓL!

A házias ízek, a vendég centrikus személyzet, a minden igényt kielégítő étterem majd szállás csábította és csábítja a vendégkört a mai napig.

Kapcsolat
Hívjon minket
+36 ( 42 ) 55 00 11
+36 ( 42 ) 55 00 12

Címünk
Baktalórántháza
41.sz fő úton a 27 km kő
47,9862165 v. 47° 59' 10,38"
22,0696664 v. 22° 4' 10,8"